Kinderen veilig in het verkeer  
 
Kinderen zijn zwakke weggebruikers. Ze kunnen nog niet alle dingen doen die een volwassene kan.
Wist je dat het gezichtsveld van kinderen zich verder ontwikkelt tot de leeftijd van ongeveer tien jaar? En dat kinderen pas vanaf de leeftijd van acht jaar het vermogen ontwikkelen om vanuit de ooghoeken te kijken en verder te kunnen zien?
Het blijkt dat kinderen tot ze ongeveer de leeftijd van acht jaar bereiken de gevaren in het verkeer niet zien afkomen.
Kinderen van 10 jaar durven bijvoorbeeld ook nogal eens snelheden overschatten.
Ook niet alle automobilisten zijn beducht op kinderen in het verkeer, wat veel gevaarlijke situaties oplevert.
Dat betekent niet dat je als ouder niets kan doen. Je kan heel wat ondernemen om kinderen weerbaarder te maken in het verkeer.
 
Het is belangrijk om je kinderen de verschillende verkeerssituaties te leren kennen. Kinderen die vaak met hun ouders in het verkeer oefenen, kunnen veel beter situaties inschatten en vlugger zelfstandig de straat op.
 
Drie belangrijke tips:
 1. Fris samen met je kind de verkeersregels op
  Dit kun je bijvoorbeeld doen door zelf zo veel mogelijk te stappen of te fietsen (naar school, de bakker, naar oma, ...). Zo doet je kind ervaring op.
    
    
 2. Kies voor kleur in het verkeer
  Laat je kinderen opvallen in het verkeer en laat ze kleurrijke kledij dragen. Met rode of oranje kleren zijn kinderen veel zichtbaarder dan met donkere kleuren. Zeker in de winter zijn heldere jassen met reflecterende strips ideaal.
   
   
 3. Geef het goede voorbeeld
  Kinderen nemen het gedrag van hun ouders vlug over. Geef daarom als ouder het goede voorbeeld! Zo leer je je kinderen dat verkeersregels belangrijk zijn. Parkeer bijvoorbeeld nooit op het zebrapad of het fietspad, draag altijd een veiligheidsgordel in de auto, hou je aan de toegelaten snelheden, geef voetgangers aan het zebrapad voorrang, ...


 
   
Homepage Contact Sitemap