Valstrikken van het krediet vermijden  

In de winkels, op straat, in onze brievenbus, op het internet spoort alles ons aan om te consumeren. De kredietkaarten lijken handig om soms onvoorziene uitgaven op te vangen. Ze zijn verleidelijk en gemakkelijk verkrijgbaar. Maar het risico bestaat dat ze duur zullen uitvallen...
In 2007 stonden 340.066 personen bij de Nationale Bank van België geregistreerd omdat ze hun kredieten niet meer konden terugbetalen. En dat is nog maar het zichtbare topje van de ijsberg: veel meer mensen hebben het ook moeilijk om andere schulden (huur, belastingen, energie, ziekenhuisfactuur, ...) te betalen. Iedereen kan geconfronteerd worden met baanverlies, ziekte, een echtscheiding. Grote financiële moeilijkheden treffen niet alleen de andere!
 
 
Hieronder vind je 12 tips om de valstrikken van het krediet te vermijden
 
 
1. Onderteken niet om het even wat!
Je handtekening onder een contract zetten, betekent een verbintenis op lange termijn. Daar denk je toch best eerst eens goed over na. Neem de tijd om alle clausules van het contract goed te lezen en te begrijpen! Denk eraan dat wanneer een kredietgever je een krediet weigert, dit in je eigen belang kan zijn.
 
 
2. Krediet heeft een prijs
Het Jaarlijks kostenpercentage (JKP) komt overeen met de totale kost van het krediet. Dit cijfer geeft je de mogelijkheid om de verschillende kredietaanbiedingen met elkaar te vergelijken. Vermijd zoveel mogelijk de kredietopeningen: het JKP daarvan is heel hoog.
 
 
3. Krediet in één, twee, drie?
Een kredietopening wordt vaak gekoppeld aan het gebruik van een kaart: dat geldt onder andere voor de kredietopeningen die grote ketens voorstellen. Het is een zeer dure vorm van krediet en je riskeert een permanente schuldenlast.
 
 
4. Altijd problemen op het einde van de maand?
Een krediet aangaan om de einjes aan elkaar te knopen of om je dagelijks leven te verbeteren? Het maakt de problemen meestal alleen maar groter. Het OCMW of een dienst voor schuldbemiddeling kan je helpen om je financiële situatie in kaart te brengen en je oplossingen aanreiken.
 
 
5. Smile, je staat op de lijst!
Alle kredietovereenkomsten worden geregistreerd in een databank (van de Nationale Bank), zelfs als je geen enkel probleem hebt om terug te betalen. Een kredietgever kan je een lening, die je echt nodig zou hebben, weigeren als je te veel openstaande kredieten hebt.
 
 
6. Blijf meester over je portemonnee!
Heb je meerdere lopende kredieten en kost het je almaar meer moeite om de maandelijkse aflossingen te betalen? Stapelen de schulden zich op? Contacteer je schuldeisers en stel een spreiding van je betalingen voor. Wacht niet tot de situatie helemaal uit de hand loopt! Vraag raad aan een dienst voor schuldbemiddeling.
 
 
7. Al verbruikt, nog steeds aan het afbetalen?
Met een kaart kan je zelfs voeding kopen en pas later betalen, maar dan wel met 19% interest erbovenop! Het is beter dat de duur van de afbetaling van een krediet de levensduur van het aangekochte product niet overschrijdt.
 
 
8. Kan kredieten groeperen mijn koopkracht verbeteren?
Kredieten groeperen is zelden de oplossing. Je zult immers langer ... en dus meer moeten betalen! Zo kun je in een straatje zonder einde belanden.
 
 
9. Alles, onmiddellijk?
Alles pusht ons naar consumeren zonder ophouden. Laat je niet beïnvloeden door agressieve reclame of aanlokkelijke aanbiedingen. Ontwijk de valstrikken van de impulsieve aankopen door de tijd te nemen om je enkele vragen te stellen: is het product dat je wilt aankopen echt onontbeerlijk? Zou het niet beter zijn dat je er eerst geld voor opzij zet in plaats van het op krediet te kopen?
 
 
10. Een gewaarschuwde kredietnemer is er twee waard
Neem de tijd om je te infomeren voor je tekent. Vergelijk verschillende kredietaanbiedingen en zorg dat je de verbintenissen die je aangaat volledig begrijpt. Vraag uitleg aan de kredietgevers, zij zijn er om te antwoorden op al je vragen.
 
 
11. Hou je stand van zaken goed bij!
Voordat je een krediet aangaat, moet je er zeker van zijn dat je elke maand de aflossing zult kunnen betalen. Bepaal je budget door al je uitgaven op te lijsten. Jij bent de enige die dat op een juiste manier kan doen. Houd een reserve (spaarpotje) over voor onvoorziene omstandigheden, als dat mogelijk is.
 
 
12. Gemakkelijk krediet ... Pas op: gevaar!
Ga behoedzaam om met reclameslogans voor 'snel krediet', 'gratis krediet', ... De verleiding om een krediet aan te gaan is groot, zeker als je dat heel direct voorgesteld wordt in de winkel of via de post. Maar vergeet niet dat dit krediet je in moeilijkheden kan brengen!  
 
 
Indien je advies of hulp nodig hebt, kan je steeds terecht bij de gespecialiseerde dienst budgetbegeleiding en schuldbemiddeling van het OCMW van Wijnegem.
Er is ook gratis juridisch advies van een advocaat op de 2de en 4de donderdag van de maand van 17.30u tot 18.30u.
 

Terug naar de startpagina 
   
Homepage Contact Sitemap